Nekoliko pozno, a bolje pozno kot nikoli objavljam nadaljevanje in konec "operacije" na mački. Kot sem omenil že v prejšnjem postu sem se na mački lotil odpraviti zračnost na podvozju in opraviti servis na njej. Na prvi prednji polosovini je bila raztrgana manšeta, nekako mi niti približno ni bilo jasno kje bi jo lahko raztrgal, saj sem se nazadnje peljal po makadamski cesti, pred to kratko vožnjo pa je manšeta bila zagotovo cela. In malo podrobneje gledam to zadevo okoli manšete, še preden sem se lotil razdiranja prvega konca motorja in glej ga hudiča prekletege: polosovina je bila uničena v homokinetičnem zglobu!!! Kuglice so bile vse v masti, ni se nobena izgubila, kletka pa je bila zdrobljena. Pišuka, pa imam nepričakovan velik strošek, sem si mislil. No ja, nekako sem se s tem sprijaznil, in po telefonskem klicu postal precej boljše volje, saj bom dobil drugo kletko od zadnje polosovine, ki je popolnoma ista - kletka namreč. Ker je bil eden izmed homokinetičnih zglobov zdrobljen, je bila zračnost v prvem delu motorja še toliko večja. Še do danes ne vem, kje in kdaj se je zdrobila kletka, saj ni bilo med vožnjo slišati nikakršnega poka, oziroma niti nisem vozil po takem terenu, kjer bi bil potreben vklop prvega pogona, da se bi mi to lahko zgodilo, niti nisem nikamor "zapel" s kolesom... polosovino sem nato odstranil iz diferenciala, jo očistil, prijatelj, katerega oče je še pred nekaj časa obnavljal avtomobilske polosovine pa mi je po ogledu zdrobljene kletke povedal, da je zadeva vsekakor rešljiva in naj ne razmišljam o nakupu nove polosovine.
Nekako se mi dozdeva (glede na to, da smo imeli z polosovinami na mačkah že trije težave), da je v igri slaba kakovost materiala. Skoraj nemogoče se mi zdi, da je to kletko zdrobilo naključno in kar tako brez obremenitve prvega pogona.
Kletka se mi je zlomila med povprečno vožnjo, nobenega norenja in vklapljanja 1. pogona ni bilo, tisti dan, ko se mi je to naredilo sem vozil po makadamu in asfaltu, škrtanja ni bilo nobenega, na krmilu pa sem začutil malenkostno čudno obnašanje, ko sem iz glavne ceste zavil na stransko (asfalt) in mi je hotel motor pobegniti po svoje, praktično sem bil tako rekoč doma, kjer pa nisem opravil pregleda podvozja. In kakor pravim, po vsej verjetnosti je kletka počila v tem križišču, saj so v manšeti ostale vse kuglice, čeprav je bila na manšeti približno 3 cm dolga zareza, ki jo je naredila razbita kletka.
Delo se je nato nadaljevalo v smeri odstranitve A rok .V rokah sem zamenjal puše, ki so bile že pri koncu svoje namembnosti in so imele že precej zračnosti. Po odstranitvi starih, iztrošenih puš sem ležišča lepo očistil, namazal z RENAX mastjo v spraju in vstavil nove puše. Originalne puše sem zamenjal s pušami iz Novilon Oilona-a. Zračnost je bila največja ravno v pušah, v samih krogličnih zgibih je bila precej majhna, oziroma je skoraj ni bilo, a sem kljub temu kroglične zglobe menjal, medtem, ko zračnosti v volanskih končnikih ni bilo in jih nisem zamenjal.
Na mački je torej odpravljena zračnost v pušah in krogličnih zglobih ter obnovljena polosovina, ter opravljen servis, čakam le še na svečko, ki jo niso imeli na zalogi. Strošek servisa je bil okoli 200 €, z vsem materialom, obnovo A rok in polosi, delo pa v lastni režiji. Obnova A rok pride slabih 60 €, polos me je stala 40 €. Možakar, ki mi je obnovil polos je iz Tacna. Imela sva debato zakaj pride do loma kletk: pri premikih koles gor-dol, ko so zglobi pod največjimi koti in ko pride takrat do prenosa moči na kolesa je obremenitev na zglobe največja in takrat ponavadi pride do okvar, oziroma do napokanja kletk, ki pa ni nujno, da se zlomi ravno ob takih situacijah. Ko je kletka enkrat počena in če imaš srečo, se lahko s tako poškodovano kletko voziš še nekaj časa, da pride do popolnega zloma, pa ni potrebno več velike prenosa moči na kolesa. To je njegova teorija. Možakar mi je nato dejal, da lahko vsako obstoječo polos ojača v zglobih in sicer tako, da na njo zmontira večji križ z istim številom ripen in šalčko preuredi za tako velikost - stran odreže ležišče za kolesa in diferencial z ripnami in navojem za matico, ki ga nato navari na željeno velikost zgloba. Meni pa je prejšnji večer v glavo vsekala ideja, in po pogovoru z možakom je celo izvedljiva: namreč razmišljal sem, da bi izdelal kardansko polos. Po njegovih besedah je zadeva vsekakor izvedljiva, potrebno je imeti le voljo in material. In nekako že razmišljam v to smer, o izdelavi dveh kardanskih polosi, moral bi pa dobiti dve pokvarjeni polosi, da bi se zadeve sploh lahko lotil.
V glavnem, mačka je sestavljena, vodljivost pa je kar preveč dobra, še nov moped ni bil tako odziven. Zadaj namenoma nisem menjal puš, ker sem nekako slutil, da bo odzivnost motorja drugačna, menjave se bom lotil po nekaj prepeljanih kilometrih, da se navadim na agresivnejši odziv vodljivosti mopeda. Potrebna je bila majhna korekcija v nastavitvi optike (špur), ki sem jo opravil sam, motor se pelje lepo naravnost brez zatekanja, tudi ko spustim krmilo, ga iz ovinka lepo poravna v smer naravnost.
Dodajam še nekaj slik:
Manšeta, ki jo je prerezal ostri del zdrobljene kletke v homokinetičnem zglobu.
Zdrobljena kletka z kuglicami.
Kompletna poškodovana polosovina
Ena izmed A rok s starimi pušami...
...in še z novimi
Ker sem se namenil polosovino tokrat obnoviti (novo lahko po potrebi še vedno kupim), sem se predhodno lotil tudi razdiranja zglobov, da je bilo za obnovo čim manj dela in čiščenja.
Ko sem odstranil manšeto, je bilo potrebno odstraniti varovalko in kletka z kroglicami se enostavno potegne ven.
Nato je treba odstraniti seger obroček in iz osi se z rahlim udarcem z plastičnim kladivom odstrani križ in kletka z kroglicami.
Razstavljena polos z polomljeno kletko za kuglice - križ, ki je še na polosi je brez pravega orodja nemogoče sneti iz ripen.