Sestavim skupaj primarno, še posebej pazljivo namažem oneway in fedrce ter štifte. Zmontiram tako kot je v navodilih in zategnem na priporočene Nm.
Vžgem motor potem pa debele oči.

Sekundarna jermenica se vrti zraven. Uf Sranje. Novi ležaji pa gre oneway tako na trdo. Zvonijo telefoni in zopet razmišljam kako in kaj. Odprem in preverim če sem vse vredu sestavil. Vse je videti ok. Na ležaju pri motorju pa sled v zaščitnem obročku ležaja. Kaj je zdaj to. Preverim stare ležaje. Tudi tam je bila sled. Poskusim dati oneway brez fedrc in štifotv gor in z roko stisnem oneway proti motorju ter obenem vrtim. Videti je kot da neka guma prijema vse skupaj. Če pa še malo bolj stisnem pa kot da nekaj hrsta. Snamem in probam ležaje z roko kot že nič kolikokrat. Ležaji so v redu je pa res, da če obadva ležaja primem in probam vrtet se ne vrti več tako enostavno, ker vsak ležaj zaradi tiste zaščitne gume okrog verjetno malo težje drsi. Ni mi dalo mira. Probam ležaj ki je proti motorju rahlo izbiti. Toliko da pride do tiste varovalke. Zopet probam. Hrstanja ni več še vedno pa se težje vrti. Mi popustijo živci in vrtgam dol zaščito ležaja na obeh zunanjih straneh in probam z roko. Se vrtita precej lažje. Zmontiram oneway z štifti in jermenico ter jermen gor pa probam.
Jermenica na miru in ko dam gas ter spustim se ustavi. Torej kaj zdaj. Nova ležaja sta očitno toliko "roda" da preveč držita. Drugače pa mimogrede tista varovalka iz žice ki je na motorni strani je potrebno pazit, kako jo obrneš, ker lahko da je tisti zadnji del, kjer zahaklaš z izvijačem da jo ven snameš, rahlo zavit in mora gledat v ležaj in ne proti motorju. To je verjetno pri meni bil vzrok hrstanja najprej. Potem ko sem ležaj malo ven izbil pa sem tisto distanco verjetno skompenziral.
Tako. Očitno je problem v ležajih. Sem večkrat preveril če imam vse vredu sestavljeno. Sumil sem tudi štifte in fedrce pa sem probal brez tega. Možnost je bila da bi bila jermenica preveč zategnjena pa sem jo čisto narahlo zategnil in probal - isto.
Ležaj brez zaščite verjetno ne more biti. Bila bi opcija mogoče da bi bil brez zaščite na notranji strani. To sem že videl da imajo eni tako vendar glede na to da je tovarniški ležaj zaprt iz obeh strani bi rad imel takega.
Vgrajena ležaja pa sta bila SKF - nova. Nisem pa prej polagal pozornosti na to, kako se vrtita saj sta bila vendar nova.
Po posnetkih na youtub-u nekateri ležaje dobijo ven na roko, jaz pa sem jih izbijal in potem tudi nazaj zabijal. No niso sicer šli tako na trdo pa vendar mogoče ne bi blo slabo, če ležišče probam malo zbrusiti z šmirglom, da bi šli lažje noter. MOgoče je preveč stisnilo kletko ležaja.
Ne vem razmišljam pač.
Kakšne ideje? Je imel kdo podoben problem. Za lakla že vem, da je imel podobno vendar naj ne bi bil problem v ležajih. Hm....